Hjemløse katter

Det virker som problemet med hjemløse katter blir større. I det minste skrives det mer om det nå. At ukastrerte katter lager kattunger som igjen blir voksne og lager nye kattunger er velkjent og noe som gjør det lett å tro på artiklene som sier at problemet er økende.

Vi må nok innse at sjansen for å finne ut hvem som har sørget for at det har blitt slik, den er forsvinnende liten. Så hva gjør vi da?

Nå er det lagt frem forslag om at katter som både har eier og hjem skal ID merkes. Hvordan dette skal hjelpe de eierløse kattene skrives det lite om. Jeg tenker at ID merking er en fin ting men helst om det følges opp av andre tiltak. Om ikke, så har et påbud liten mening.

I mitt forrige innlegg skrev jeg om å ikke gi råd dersom en ikke er bedt om råd. Jeg våger meg like vel med et råd eller to, eller skal jeg kalle det forslag(?) til de rette myndighetene. Rett og slett fordi de kanskje bør innse at de ansvarlige katteeierne der ute ikke kan alene kan være ansvarlige for det de uansvarlige gjør.

Før eller samtidig som det blir påbud om ID merking bør det gjøres to ting.

Den første er at de ansvarlige myndigheter bør ta ansvar for det de nå peker på nærmest som et samfunnsproblem. De bør hente inn kattene, avlive dem som bør avlives og kastrere resten.

I Spania klipper de bort en liten bit av den ene øreflippen på katter som har vært tatt inn, behandlet og kastrert. De har akseptert at ikke alle kattene vil finne nye hjem men vil heller ikke avlive alle. Så de kastrerer, behandler, gir kur mot mark før de slipper dem ut igjen. Interessegrupper  og foreninger henter også inn katter som er syke og ordner behandling for dem – og slipper dem ut igjen når de er friske. Men selve kastreringen tror jeg det er myndighetene som tar ansvaret for. Uansett, merkingen de har fått, gjør det lettere å se om det kommer nye til.

Om Spanias metode er noe for oss, det kan ikke jeg svare på. Jeg vet vi har mange frivillige som hjelper katter også i Norge, men problemet er nok for stort for dem å håndtere om de ikke får hjelp fra myndighetene.

Innfør også et system der alle som gir bort kattunger må sende inn navn på ny eier til veterinær. Veterinæren sender så et standard brev til alle nye katteeiere og gratulerer med ny katt og informerer om viktigheten av vaksiner, kastrering og om PÅBUDET om ID merking. På den måten ansvarliggjøres alle nye katteeiere.

Dette er mine råd eller forslag. Har du noen?

:)

2
 
 
 
 
This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.

10 Responses to Hjemløse katter

 1. avatar cezi1971 says:

  Spania-metoden blir brukt Tyrkia også; det virker der fordi det også er Kitty-boker rundtomkring i geofrafien som donasjer kan samles inn i og er (inter)nasjonale foreninger som forvalter pengene! Denne metoden er avhengig av et klima som ikke dreper i seg selv…
  Det at kattunger koster penger i framtiden vil også hjelpe; det er ut til at penger er det eneste som gir “verdi”! Hundevalper går for tusenvis av kroner.. så hvorfor ikke pålegge at kattunger også skal koste penger..en sum som gjør at folk må tenke seg om før de anskaffer kattunger på den ene eller andre måten..? Kanskje?
  Det er hjerteskjærende å tenke på at det finnes så mange pelskledde venner der ute som er offer for disse sjelløse organismene som til forveksling ligner mennesker..!
  Et godt innlegg,Hilde!! Tommel!:)

  • avatar Hilde says:

   Noe må vi få til. Slike bokser spredt rundt vil minne oss på å gi, om vi ønsker hjelpe.
   Synes godt myndighetene kan ta et kjempeløft nå og hjelpe til, liksom for å veie litt opp for alt de ikke har hjulpet til med tidligere når kommer til katter – og andre dyr. Å ta en runde, få samlet inn og kastrert…det hadde hjulpet enormt.

   Det sier litt om et samfunn, hvordan vi behandler våre dyr…

   1

 2. avatar cezi1971 says:

  ¤..Kitty-bokser!..¤ Tastedyret slår til igjen.. Koseklapper sendes med,så klart! :)

 3. avatar Effjusikay says:

  Om bare alle katte-eiere tok det ansvaret som koster *litt* penger – å kastrere dyret sitt (det kalles det for begge kjønn) så hadde vi vært langt på vei med å løse problemet, i alle fall en enorm begynnelse. Men jeg ser gang på gang her i dala at kattunger skal gis bort fordi bønder driter i å kastrere fjøskatta. Selv har jeg aldri tatt en katt i hus som ikke ble kastrert – om det er mine foreldres innstillings fortjeneste vet jeg ikke men Prins som kom i hus da jeg var 5 år, ble kastrert da “tiden var inne.” Det blir født alt for mange uønska kattunger her i verden – vi burde jaggu gjøre vårt for å forhindre flere tragedier.

  1

  • avatar Hilde says:

   Da er vi like der Effy. Jeg har også kastrert samtlige av kattene jeg har hatt oppover årene. Vaksiner og ID merking er også på plass. Har jeg tatt det ansvaret ja så har jeg tatt det. Det er min holdning.
   Ja det koster litt penger men sant… vi unner oss selv en del så hvorfor ikke unne dyra vi tar til oss litt også 😉

   Nettopp det der med å lage et påbud heller om at… gir du bort en katt så skal ny eier oppgis, det hadde kanskje vært vel så smart et påbud det.
   Ellers er jeg enig med Cezi i at katter godt kan koste litt de også. Det hadde kanskje stoppet noen av impuls-katte-henting.

   1

 4. avatar ertaberta2 says:

  Det er så lett til å falle for fristelsen, når en ser en vakker katt, eller søt og lubben kattunge som gies bort, ikke så mange som tenker på ansvar og utgifter det er å ha dyr, katt, der å da… Det er jo kos med katt, ja. Meen ser i nærområdet her også, mange ensomme, (sommerkatter ) og det kryr av villkatter.. Noe bør gjøres det er sant..
  Veldig bra innlegg Hilde. Tommel.. og Klem… :)
  Selv så er jeg veldig glad i dyr og kunne godt ha tatt til meg katt eller en liten hund. meeen i min nye situasjon, har jeg innsett at jeg ikke kan ha ansvar for noen dyr, for nåværende.
  God Helg Hilde. :)

  • avatar Hilde says:

   Det er veldig lett å falle for fristelsen, jeg har gjort det selv også :)

   Men så er det viktig da, at vi tar konsekvensene av de “fristelser” vi faller for.
   Katter som blir forlatt, katter som kjøres bort og katter som stenges ute, det er trist. Dessverre finnes det blant de hjemløse alt for mange av dem. De stakk ikke av selv, de ble forlatt. Av en eier som falt for fristelsen.

   Jeg kan heller ikke ha flere dyr enn dem jeg har nå EB, det skorter ikke på lysten eller viljen men andre faktorer.

   Vi kan ikke ha det slik at det blir flere og flere hjemløse katter. Da bør myndighetene heller samarbeide med frivillige grupper slik vi kan få gjort noe med problemet. Tenker jeg.

 5. avatar sirenia says:

  Tror som deg at hjemløse/villkatter øker. Tok jo og fanget to i sommer men det er fortsatt kattejammer ute, veterinærbesøk etter bitt osv. Skikkelig plage er de.

  På Kreta var det mange villkatter, de holdt til ved søppeldunkene bla, de fikk leve om sommeren for å holde mus oa borte, på høsten ble det lagt ut gift så de døde, de ble så samlet opp og destruert. Brutalt men effektivt. Det fantes også dyreverngrupper som tok seg av noen som dyreglade leverte inn.

  Jeg er rimelig lei de hjemløse/ville, skulle vært lovpålagt å chippe og kastrere/sterilisere utekatter, så var de umerkede evn dyrebeskyttelsens oppgave med en gang. Før de gjør noe, må det skrives lapper på nærbutikkene, skrives i lokalavisa, skrives på dyregod osv. Melder ikke eierne seg innen da, kan dyrebeskyttelsen ta over, chippe, vaksinere, sterilisere/kastrere osv. Etter det kan de bortadopteres. Jeg har hatt både gammel og ny eier på besøk flere måneder etter jobben jeg gjorde i sommer. Sukk…

  • avatar Hilde says:

   Kort og brutalt sier du om metoden de bruker på Kreta. Vel, jeg er enig i at det virker ja…kort og brutalt. Men like vel, ikke alle katter kan omplasseres og da er det kanskje siste utvei.
   Snakket med en dame hos frisøren nylig, hun viste meg et stort arr på leggen. Hun hadde blitt angrepet av en katt da hun reiste seg opp fra bordet på en uterestaurant. Gjett om hun hadde fått behandling. Dette var i utlandet, i varmere strøk der de har sykdommer som vi ikke har i landet, foreløpig. Hun var nå skikkelig redd katter, særlig “de rufsete hjemløse” kattene.
   Forståelig nok.
   Er det slike tilstander vi vil ha ja da er vi på god vei.
   Om vi ikke vil ha det slik, må myndighetene se at frivillige ikke klarer løse dette store problemet alene.

Leave a Reply